MAGISCHE TEKENHAND

(c) Peter Pontiac

(c) Peter Pontiac

Eind jaren zeventig van de vorige eeuw bewoonde ik een kamer aan de Korte Zijlweg te Overveen. Zelfstandig wonen moest ik stukje bij beetje opbouwen, goed ging dat nog niet. Met enige regelmaat kwamen vrienden of kennissen langs. We luisterden naar muziek en spraken over van alles. Het zal Peter Stufkens geweest zijn met wie ik indertijd de omslagen van de zogeheten ‘songbooks’ bekeek. Het waren boekjes op A4-formaat met uitgetypte teksten van gerenommeerde artiesten. Nergens een lijstje met credits te vinden. Waarschijnlijk gemaakt zonder toestemming van de rechthebbenden en dus illegaal. Een aantal omslagen waren getekend door éne Peter Pontiac. Hij was een junkie, wist Peter, woonde in Amsterdam. De tekeningen waren fascinerend: neem dat geweldig verbeelde rattenkoppie van Keith Richards van de ‘Stones’, zoals de titel van het betreffende songbook luidt.

(c) Peter Pontiac

(c) Peter Pontiac

Ook Lou Reed werd geportretteerd door Pontiac. Onderaan de tekening zie je de ‘godfather of punk’ met zijn linkerhand een lepeltje heroïne warmen boven een kaars. Later maakte Pontiac voor Muziek Expres een tekening van ome Lou op straat, in gezelschap van een langbenige drag-queen zoals ze bezongen worden in ‘Walk on the wild side’. Let vooral ook op de rat naast de in pump gestoken linkervoet van de de ‘dame’.
Op zijn website beschrijft Pontiac dat Lou Reed hem ooit wilde ontmoeten. Reed was in Amsterdam en had via via laten weten dat Pontiac hem kon bellen. De tekenaar deed het nimmer: bang voor juridische consequenties van de illegale uitgaven. Lees hier zijn verhaal.

http://www.peterpontiac.nl/feel-sick-and-dirty-more-dead-than-alive/

Ergens in de jaren negentig werden de Stripdagen in Haarlem gehouden. Patronaat-programmeur Sjef Huurdeman stelde samen met Peter Pontiac een  avond samen waar mondharmonicaspeler Magic Dick van de J. Geils Band een optreden zou verzorgen. Ondergetekende was die avond de deejay van dienst. Sjef gaf me te verstaan dat ik geacht werd platen te draaien die door Peter Pontiac zouden worden aangereikt. Zo geschiedde.

(c) Peter Pontiac

(c) Peter Pontiac

Er verscheen een man bij het deejayhok met haar dat voor zijn ogen hing. Hij sprak zeer zacht. Onder zijn arm had hij een stapeltje elpees. Op een keurig lijstje had hij geschreven welk nummer van welke elpee er moest worden gedraaid. Het werd een mooie avond, ook al was Huurdeman niet helemaal tevreden met de speciaal ingehuurde begeleidingsband.
Van Peter Pontiac ontving ik als dank een mooi boek van eigen hand.


Als er een rock ’n roll-hemel bestaat, dan kan Pontiac voorlopig voort. Tijdens zijn aardse bestaan heeft hij zijn oeuvre uitgebreid met verschillende fraaie uitgaven, waarin ook zijn eigen achtergrond centraal staat.

PAUL LIPS

http://www.peterpontiac.nl/

http://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/21/striptekenaar-peter-pontiac-overleden-1951/

Plaats een reactie